Blogg

Hem/Nyheter/Allmänna/Senegal godkänns för konvention om skydd av personuppgifter

Senegal godkänns för konvention om skydd av personuppgifter

Europarådet har beslutat att godkänna Senegals ansökan om att få skriva under konvention 108 om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter. ”Det här visar att Senegal är ett säkert land att arbeta med”, säger Peter Stein, expert på ekonomisk utveckling i afrikanska länder.

Konventionen syftar till att skydda den personliga integriteten och ett undertecknande är numer ett krav i många svenska upphandlingar. Peter Stein, vd för konsultföretaget Stein Brothers AB, och expert på ekonomisk utveckling i afrikanska länder, menar att Europarådets beslut är en viktig framgång för Senegal.
– Söder om Sahara är det bara Mauritius, utöver Senegal, som godkänts än så länge. Det är ett bevis på att IT-utvecklingen i Senegal kommit mycket långt. Senegal var ju ett av de länder i Afrika som först insåg IT-revolutionens potential, säger han. Beslutet öppnar för nya möjligheter till affärer – både för Senegal och Sverige.
– Det här visar att Senegal är ett säkert land att arbeta med, vilket kommer leda till nya affärskontakter med Sverige och andra länder. Senegal kan exportera kvalificerade IT-tjänster, och Sverige kan importera,
säger Peter Stein.

– Europarådets beslut är mycket glädjande och en bekräftelse på vår uppfattning att det är säkert att behandla personuppgifter i Senegal, säger Björn Falk, VD för Samres.