Blogg

Hem/Nyheter/Allmänna/Julafton innebär både tidig morgon och sen kväll för färdtjänsten

Julafton innebär både tidig morgon och sen kväll för färdtjänsten

Det finns dagar då den sociala betydelsen av färdtjänst är viktigare än andra dagar om året – och en sådan dag är julafton. Alla ska ha möjlighet att fira med nära och kära och kanske också traditionsenligt titta på Kalle Anka-sändningen klockan tre. Det ställer emellertid höga krav på att leverera färdtjänstresor – flertalet av resorna sker tidig morgon och sen kväll.

Tydligt trendbrott under julafton
Vårt nedslag i Dalarna visar att under en vanlig dag i december sker de flesta resorna under tidsspannet 13.00 till 17.00, men på julafton genomförs majoriteten av resorna före klockan ett och efter klockan fem. Kanske är det just Kalle Anka på teve som får många att vilja dra ut på firandet? En vanlig dag i december är betydligt färre som väljer att boka resa mellan kl. 17.00 och 21.00 än normalt – bara cirka 10 procent. På julafton är den siffran uppe i nästan en tredjedel då många vill resa lite senare på kvällen.

da1412

Nyårsfirande inte lika populärt som julfirande
I december firar vi även in ett nytt år men resorna är betydligt färre och följer inte samma fördelning av resor över dygnet som under julafton. Trenden är att betydligt färre reser bort under nyår, antalet resor halveras i jämförelse med resten av december. På julafton var det högt tryck i Dalarna med hela 696 resor, men på nyårsafton var det 2014 lugnare tempo med 154 resor. Vad gäller fördelningen över dygnet så är nyårsafton mer som de övriga dagarna i december, med något fler resor under kvällstid, 27 procent av resorna sker mellan kl. 17.00 och 24.00.

Med detta vill vi samtidigt önska kunder, uppdragsgivare, transportörer och förare God Jul och Gott nytt år!