Blogg

Hem/Samres blogg/En återuppstånden blogg… om en bra upphandling….

En återuppstånden blogg… om en bra upphandling….

Tisdag 11 augusti, ett underbart sommarsverige susar förbi utanför fönstret på SJ2000. Nu är man definitivt “back on track” igen… Om nu räls heter så.  På väg  till Stockholm och ett förhoppningsvis givande möte om ett spännande framtida projekt.

Framtida projekt, ja… Ett annat projekt hos oss på Samres är Särskild skolskjuts i Nordvästra Skåne. I det här fallet innebär Nordvästra Skåne kommunerna Helsingborg, Bjuv, Åstorp och Svalöv. Detta projekt är inte framtida utan i högsta grad NU. Verksamheten gick i gång lite försiktigt under juli månad med lite resor till och från fritids och liknande, nu stegras antal resor för varje dag och på måndag den 17 augusti så är det nästan 200 barn som ska iväg till sin skolstart. Personalen på vår enhet i Helsingborg sliter ihop med transportören Telepass för fullt nu med de sista förberedelserna. Tider, slingor, fordon, förare, elever, lärare, föräldrar, appar och webbsidor är bara några av ingredienserna som far omkring i det som nu mest liknar en tomteverkstad innan julafton. Alla sträcker på sig lite extra för att detta ska bli bra och jag är övertygad att detta inte bara blir bra utan riktigt bra.

Upphandlingen som genomfördes av Helsingborgs stad var och är nämligen något av ett unikum när det gäller hur det offentliga genomför köp av persontransporter. Man brydde sig om och prioriterade kvalitet och service utöver det vanliga. Detta har till exempel givit oss möjlighet att erbjuda hembesök innan skolstart, något som varit oerhört uppskattat. Vid hembesöken har vi bland annat pratat om barnens eventuella funktionshinder och visat hur man hanterar appen som gör det möjligt att ha koll på sitt barns resor. De som inte har kunnat ta emot oss har vi pratat med på telefon, även det ökar tryggheten och skapar förtroende för verksamheten.

Nu hoppas man ju att fler kommuner följer NV Skånes exempel, eller det kanske är att tro på tomten. Bara i Skåne så pågår det eller har nyligen avslutats skolskjutsupphandlingar i Båstad, Landskrona, Ystad, Sjöbo, Hässleholm och kanske någon till där man bara utvärderar på lägsta pris…. Sen uttalar sig förvånande kommunföreträdare om att det är låg kvalitet i verksamheten… Hmm… Nä, dags att ni andra slår en signal till upphandlingsenheten i Helsingborgs stad och ber att få ta del av deras upphandling eller varför inte bjuda in gänget i Helsingborg till en kompetensdag i Kommunförbundet Skånes regi? Hur barnen kommer till skolan är en viktig fråga, barnen är värda betydligt mer än en “lägstaprisupphandling”.

Ytterligare två råd till Er som sitter med dessa frågorna i kommunerna:

– Skyll inte på LOU, det är ingen som går på det längre. Exemplet Särskild skolskjuts i NV Skåne bevisar att det går att göra bra upphandlingar

– Ni får göra det själva, ni kan inte luta er mot Skånetrafiken. De har aldrig prioriterat kvalitet i upphandlingar av dylika tjänster

Med förnyade krafter efter semestern så ska jag nu hålla liv i bloggen.

Ha en bra dag!

//!Martin på en räls någonstans